nehéz megzabolázni


A könyvespolcot, mi mást?

"An Old English word for library was “bōchord”, which literally means “book hoard”, and honestly I really think we should go back to saying that because not only does it sound really fucking cool, but it also sort of implies that librarians are dragons." (via nancybirch)

Tegye fel a kezét, aki szerint elég helye van otthon a könyveinek! Na ugye. Mondjuk pont most mesélte el egy barátom, hogy most hogy költöznek, csak néhány igazán nagy kedvenc könyvet tartanak meg papírkiadásban, a többit elajándékozzák, és megveszik helyette e-könyvben. Nem tagadom, praktikus ötlet, engem azonban, aki albérletről albérletre hurcolom magammal a majdnem teljes olvasói múltamat (beleértve egy-tíz mesekönyvet is), konkrétan kilelt a hideg a gondolattól.

Viszont az is igaz, hogy nincs lakás, amelynek tágíthatók lennének a falai (a gumiszobás poénokat most mellőzzük, ha lehet), szóval az embernek valahogy keretet kell szabnia. Most elárulok néhány trükköt, amelyek esetleg segíthetnek a könyváradat megállításában  vagy legalábbis az áradatot lomhán csörgedező patakká csökkentik.




1) Tölts sok időt a honi könyvkiadás/irodalmi élet vezéralakjai között. Még jobb, ha sikerül napi több órára összezárnod magad velük. Garantáltan az agyadra fognak menni annyira, hogy ne akard megvenni a könyveiket. 

2) Készíts listát/molyos polcot a nagyonakarom könyveknek. Megvan? Akkor most hagyd békén egy hétig. Ne vedd meg őket, akkor sem, ha nagyon akciósak. Esetleg bepakolhatod őket a virtuális kosaradba, megnézheted, milyen szép összeg jön ki a végén, de utána mondd magadnak határozottan azt, hogy "még nem", és vedd ki őket a kosárból. Egy-két hét alatt elmúlik a hörcsögreflex, és ha átolvasod a listát, rájössz, hogy a tíz könyvből igazából csak kettőt akarsz nagyon, a többi jó lesz a könyvtárból. (Minden cinizmus nélkül mondom, ez tényleg működik.)

3) Ha még albérletben laksz, vagy költözés előtt állsz, vegyél egy átlagos méretű kartondobozt, pakold meg könyvekkel, és próbáld meg felelmelni. Aztán menj le vele az utcára (lift nélkül), majd cipeld vissza. Gondolatban szorozd meg az élményt kb. tizenöttel. Aztán még kettővel (az új házban is lesz lépcsőház). Most őszintén, tényleg szükséged van még pár könyvre?

4) Ha vagy akkora emeletes sznob, mint én, akkor nézd meg, ki fordította a könyvet. Ötből háromszor el fog tőle menni a kedved, és mire belogolsz a Bookdepository-ra vagy az Amazonra, hogy megvedd eredeti nyelven, esélyes, hogy le tudod magad beszélni a vásárlásról.

5) Szerezz be egy alapos olvasási válságot, aztán szörnyedj el attól, hogy mennyi olvasatlan könyved van otthon, és mennyire nincs kedved egyikhez sem. #azéletemmost

FYI ha a lakásod így néz ki, kérd szakértő segítségét. És nem, nem  könyvesbolti eladóra gondolok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése