Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

néhány könyv januárból

Új taktikám, hogy rendszeres írásra szoktassam magam: a havi mazsolázó. Nem az összes, amit a hónapban olvastam, de néhány, amiről van mit mondanom. A folytatásban szó lesz egy századfordulós kanadai szerző biográfiájáról, egy memoársorozatról, amely az ötvenes évek Londonjának kikötői negyedébe kalauzolja az olvasót, egy háborús regényről amelynek a szerzőjét nálunk csak úgy ismerik, "ja, aki a Lassie-t írta", a svéd néplélekről és egy indiai-brit-görög receptgyűjteményről. Mindez természetesen a szokásos, a témához zavarbaejtően nem kapcsolódó fejléckép kíséretében.  Az új évbe Mary Henley Rubio Lucy Maud Montgomery-ről írott monumentális monográfiája vezetett át. Rubio tudományos munkásságának Montgomery áll a középpontjában, részt vett az írónő naplóinak sajtó alá rendezésében, kritikai kiadások és esszékötetek szerkesztésében. Ezt a kötetet húsz esztendei kutatással alapozta meg, az eredmény pedig lenyűgöző - még ha nem is feltétlenül olvasóbarát. A kép, ami kötetből kir

Sok könyvnek sok az alja


A mai grátisz jótanács: ha valaha is nagyon unatkoznátok, és arra gondolnátok, hogy időtöltésül random böngészitek egy kicsit az Amazont – ne tegyétek. Nemcsak mert sosem kapjátok vissza azt az elvesztegetett órát az életetekből, hanem azért is, mert az emberi agyat még mindig nem lehet tartós egészségkárosodás nélkül kihipózni.

Aki ismer, azt tudja, hogy nem szoktam elszaladni az elsőre kissé agybetegnek tűnő, abszurd humorú (vagy csak szimplán abszurd) dolgok elől. Végülis Plants vs Zombies-t játszom, kétszer véginéztem a robotsárkányos Sherlock Holmes-feldolgozást (oké, egyszer végignéztem, másodszor elaludtam rajta, míg a barátaim néma döbbenettel függtek szemeikkel a képernyőn), és azon kevesek egyike vagyok, akik tényleg szeretnének egy példányt a megejtő című I Could Pee on This, And Other Poems by Cats című verseskötetből.

Szóval szeretem azt hinni, hogy én már semmin nem fogok meglepődni. Oké, szerettem azt hinni, de aztán, ugyebár, meghoztam ez a kolosszálisan rossz döntést az Amazonon való szörfözésről, és találtam pár egészen egyedi alkotást.

Figyelem! Tovább olvasni csak saját felelősségre...

Unicorns Are Jerks: a coloring book exposing the cold, hard, sparkly truthTheo Nicole Lorenz*
Az unikornisok seggfejek: kifestőkönyv, amely feltárja a rideg, kőkemény és csillámos valóságot

Ha valaki számára a cím és a borító nem mondana eleget, akkor elárulom, hogy minden kiszínezhető oldalhoz tartozik egy keserű tanulság az unikornisok velejéig romlott természetével kapcsolatban, mint például: „Az unikornisok rávesznek, hogy vidd el őket a McDonald’s-ba, majd amikor odaértek, közlik, hogy igazából nem is éhesek. Ezek után megeszik az összes sültkrumplidat, ahelyett, hogy rendelnének maguknak.” A szerzőnek rém frusztráló élete lehet.


Extreme Ironing – Phil Shaw*
Extrém vasalás

Biztos voltam benne, hogy ezt a sportágat Vavyan Fable találta ki, de nem. Emberek, vannak népek, akik tényleg ezt csinálják. Aki a legextrémebb helyen/helyzetben – teveháton, a Csomolungmán, meggyfa tetején, búvárharangban, forró lávamezőn szörfözve, stb. – vasal, az nyert. Kevésbé merészek képes falinaptárt vásárolhatnak e témában, és azt lapozgatva élvezhetik a borzongást.


What Bird Did That?: A Driver's Guide to Some Common Birds of North America – Burton Silver*
Ezt melyik madár tojta? Úrvezetők kalauza Észak-Amerika néhány gyakori madarához

Mondanom sem kell, nem tojásokról van szó. Ez a hiánypótló kis kalauz abban segít neked, hogy a szélvédődre (vagy horrible dictu, a saját becses személyedre, bár gondolom, ez esetben eltorzul a minta) pottyantott madárürülék alapján megállapíthasd, melyik tollas kis barátoddal hozott össze a jó sors. Nyilván praktikus, ha pontosan fel akarod jegyezni például a naplódba, vagy valami.


Pornogami: A Guide to the Ancient Art of Paper-Folding for Adults – Master Sugoi*
Pornógami: útmutató a felnőtteknek szóló papírhajtogatás ősi művészetéhez

A fülszöveg szerint a szerző, aki egyébként a hagyományos origami mestere is, rendkívül félénk, de egy idő után rájött, hogy semmi nem oldja jobban egy társaság kezdeti feszült hangulatát, mint, mondjuk, egy jó időzített papírfütykös. Hát. Nem is tudom. Nekem még a béka sem szokott sikerülni.


The Haunted Vagina – Carlton Mellick III*
A kísértetjárta vagina

A fülszövegből idéznék: „Nehéz egy olyan nőt szeretni, akinek a vaginája átjáró a holtak birodalmába.”
Ennyi talán elég is belőle. Az erős szívűek megtalálhatják a teljes fülszöveget a szerző neve melletti hiperlinken keresztül. Mielőtt rákattintotok, kérlek, állítsátok a telefonotokat hangfelvételre, hallani akarom a sikolyokat. A szerző egyéb művei: Felcsináltam a Sátán lányát: démoni romantikus komédia; Adolf Csodaországban (igen, ez pontosan az, amire elsőként asszociáltatok); A rettentő hájas nindzsa; stb.

Amikről még írhattam volna:

Észak-amerika keleti részének kóbor bevásárlókocsijai: kalauz a terepen való azonosításhoz
Szól-e hozzánk Isten a macskákon keresztül?
Kötés kutyaszőrből: a pulóver inkább legyen egy ismerős kutyából, semmint egy vadidegen birkából
Jimmy Plüss, mackódetektív (ez egy noir bűnügyi regény, a fülszöveg számtalan izgalmat ígér) 

Kétkedőknek a többihez is küldök linket. 

Vajon ezeknek a könyveknek az esetében a kereslet határozta meg a kínálatot, vagy fordítva? Csak mert egyik lehetőség ijesztőbb a másiknál.

Megjegyzések

  1. Az unikornisokat ma láttam a tumblin, de azt hittem, csak egy rajz... bööö!

    VálaszTörlés
  2. (Nézd, kommentelek! :) )
    Azt a leborult szivarvégét, te aztán szépeket találtál. Még nem döntöttem el, hogy az unikornisos, az origamis vagy a kísértetjárta vagina fáj-e jobban...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. (Köszi!)
      Ugye? Nálam egyelőre a madárszaros vezet...

      Törlés
  3. Nem találok szavakat... Viszont beleolvastam a macskás versekbe, és az a könyv nekem is kell! :D

    VálaszTörlés
  4. Te jóságos atyaúristen! És ezt most úgy mondom, mint Janice a Jóbarátokból. :D Sokszor gondolom, hogy nincs lejjebb, és az élet folyton rám cáfol. :)

    VálaszTörlés
  5. Jimmy egyértelműen koppintás Tim Davys könyveiből. Az unikornisok pedig mindig is g..k voltak, nem tudtad? A Szíves Bocsok is. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése